Urjala vaiheet

Tiirilogo

Historiaa
Henkilökunta
Kuvia
Muistoja
Kolun alkusivu
Valitse koulu
Etusivulle


nousee


Tiirin koulu
Tiirin kansakoulun vanhempi rakennus. Taustalla näkyy uusi koulu vuodelta 1952.

Vuosisadan alusta on peräisin myös Tiirin kansakoulu. Sen toiminta alkoi Urjalan Tiirinkosken talossa vuokraluissa tiloissa elokuussa 1912. Pyrkijöitä tähän kyläkouluun oli kaikkiaan 52, mutta talon pirttiin voitiin sijoittaa vain 40 pulpettipaikkaa. Kaksitoista oli karsittava odottamaan vuoroaan seuraavaan vuoteen. Omaa koulutaloa ruvettiinkin rakentamaan jo vuoden perästä ostotontille Menosten kylän Sipilän sotilasvirkataloon kuuluvan Mäkelän torpan maalle. Koulu valmistui syksyksi 1914.
Harjun koulun puuhamiesten tavoin myös tämän koulun saamiseksi kyläläisten oli tehtävä useita anomuksia ja käytävä hakemassa apua Hämeenlinnasta kansakouluntarkastaja K.K.Mäkiseltä ennen kuin kuntakokous taipui syrjäkulmalaisten vaatimukseen saada oma koulu kylään. Kymmenen vuoden perästä myös alakoulu aloitti toimintansa koulun veistosalissa. Koulun pitkäaikaisena opettajana on niihin aikoihin Sandra Haanpää. Hän hoiti virkaa 39 vuotta. Muitten koulujen tapaan Tiirin koulu kaipasi lisätiloja sodan jälkeen kun väki maalaiskylissäkin lisääntyi. Välillä oli turvauduttava vuorolukuunkin. Vuonna 1950 koulu vihdoin sai kaipaamansa lisätilat ja kouluun otettiin kolmas opettaja.
1960-luvulla oppilasmäärät alkoivat kuitenkin laskea arveluttavasti myös Tiirin koulupiirissä. Vuonna 1964 palattiin taas kahden opettajan kouluun. Koulurakennuskin alkoi olla niihin aikoihin perusteellisen korjauksen tarpeessa. Kun koulussa pidettiin vanhempainkokous, vanhemmat uhkasivat lähettää lapsensa muihin kouluihin, ellei koulua seuraavaan syksyyn 1966 mennessä kunnosteta. Koulun remonttiin suhtauduttiin siinä vaiheessa kuitenkin harkiten, koska näköpiirissä oli jo suuret muutokset koko koululaitoksen kehityksessä ja maaseudulla väki väheni nopeasti joka vuosi.
Kun Koijärven kunta muodostettiin vuonna 1924, jäi noin neljännes koulupiiristä Urjalan puolelle. Se oli siitä alkaen kahden kunnan yhteinen koulu. Se yhteisyys tuli perintönä myös Forssalle, kun Koijärven kunta lakkautettiin 1969. Koululla oli oma johtokunta, johon Forssa valitsi viisi jäsentä ja Urjala yhden. Tiirin yhteisen koulun vuodet olivat kuitenkin jo lasketut. Oppilasmäärien vähenemisen takia alle minimisäädösten koulu lakkautettiin syksystä 1974 alkaen. Koulupiiri yhdistettiin Matkun piiriin.

Teksti kirjasta Pyhäkoulusta peruskouluun, Lauri Uusi-Hakimo, Forssa 1997
alapalkki